Silenci a taula, de Cristina Garcia Molina

(Viena Edicions, 2014)

Fa un parell d’anys jo seia amb l’Ada Castells al pati de l’Ateneu Barcelonès amb una cervesa al davant. Parlàvem de com millorar la meva escriptura quan, de sobte, ella va posar un feix de papers sobre la taula. Va dir-me que eren els contes d’una de les seves alumnes i em va aconsellar que me’n llegís un per agafar idees i estil. Aquell va ser el primer cop que vaig entrar en contacte amb la prosa de Cristina Garcia Molina.

El conte que vaig llegir en aquella ocasió era una versió primerenca de la peça que dóna títol al primer recull de l’autora, guanyador del 23è Premi Ciutat de Badalona de Narrativa. En aquella primera redacció de “Silenci a taula”, una tragèdia familiar en miniatura que recorda a “L’última nit”, de James Salter, ja s’hi podien apreciar els trets estilístics que caracteritzen la col·lecció: el to íntim, el llenguatge poètic i els arguments quotidians que articulen cadascun dels relats. Temàticament, aquests no són contes sobre “mutismes i dilemes”, com s’afirma de forma força vaga i equivocada a la contraportada. Aquests són contes sobre un fenomen més tangible: la necessitat i impossibilitat, al mateix temps, de construir una vida adulta, real i important: una vida prou satisfactòria per a no desitjar ser una altra persona a cada moment.

Tot i estar generalment ben executat, però, el primer llibre de Cristina Garcia Molina no acaba de materialitzar-se en un recull emocionant des del punt de vista literari. La delicadesa i riquesa lingüística d’alguns contes es veu contrarestada per una certa monotonia tant en termes de forma com de contingut. Moltes de les peces (exceptuant de forma clara les que lidien amb la mort d’una mare, tema que apareix en dos bons contes), de fet, posseeixen la rotunditat una mica freda i artificiosa que s’ensenya i es practica als tallers d’escriptura. Agradable? Sí. Bo? Gairebé.

Valoració: ***

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s